Kanske kommer någon att bli förvånad

När sommaren 2017 signerade Paris Saint-Germain Neymar från Barcelona för 222 miljoner euro blev de 25: e klubben för att slå rekordet för den största överföringen i fotbollshistoria. Detta blev möjligt på grund av parisernas vilja att aktivera den brasilianska klausulen, vilket ledde till en verklig känsla på marknaden och tvingade många toppklubbar att ompröva den ersättning som föreskrivs i sina ledares kontrakt.

PSG är dock inte den mest aktiva klubben i världen när det gäller antalet uppdaterade överföringsregister. Detta är logiskt, eftersom paristernas ekonomiska styrka härstammar först 2011, då Qatar Sports Investments köpte 70% av klubbens aktier, beroende på inköp av kända fotbollsspelare.

Men idag kommer vi att prata i detalj inte om PSG, utan om klubbarna som oftast lyckades skriva om överföringsrekord i fotboll.

Sunderland – 4 gånger

Kanske kommer någon att bli förvånad, men det är Sunderland som är den enda engelska klubben som kom in i våra topp 5 och det här är inte ett misstag. Alla överföringsregister som satt eller uppdaterade “svarta katter” inträffade före mitten av 50-talet av förra seklet.

För första gången bröt Sunderland världsöverföringsrekordet 1904. Sedan rekryterade de “svarta katterna” Sheffield United-anfallaren Alpha Common. Intressant är att i framsidan av “bladen” var detta framåt tre år tidigare och flyttade bara från “Sunderland”. Men 1904 ville Common inte vilja förnya kontraktet med Sheffield United och för 520 pund såldes till Sunderland. De skriver att huvudorsaken till Alpha-önskan att återvända till “svarta katter” var uteslutande “kommersiella överväganden”.

Men samma år förlorade Sunderland sitt ledarskap bland klubbarna som genomförde den största överföringen i historien. “Newcastle” för 700 pounds köpt från “Black Cats” direkt tillbaka från Skottland Andy McCombi, blir den första på listan.