Petrzhela började “dra åt skruvarna”

Snabbt finns en sådan specialist. Det grävs upp i den blygsamma tjeckiska staden Mlada Boleslav, där fotbollslaget med samma namn tränades av Vlastimil Petrzela, en lite känd men lovande tränare med en riktigt karaktär. Mötet med den tjeckiska, Vitaly Leontyevich målade utsikterna för Zenit-fotbollsprojektet i färger, kallade klubbspelarna inget annat än “mirakelhjältar”, och redan på generalforsamlingen för aktieägare tog en av lagets ägare tränaren för en show och frågade om han hade modet att leda ett så svårt lag. Petrzhela var säker på sig själv och utplånade ett kort och entydigt ”ja”.

Petrzhela började “dra åt skruvarna” i den kränkta Zenith-mekanismen redan vid pre-säsongsamlingen i Turkiet, vars början överskuggas av de nederländska nederlagen av den holländska HEK (2: 3) och den belgiska Brugge (2: 5). Vlastimil hatade att förlora även i vänskapsmatcher. Kokt av raseri samlade han teamet i hallen och ordnade en rutt för henne. Den tjeckiska tränarens hårda match varade i en och en halv timme. Spelarna satt tyst och vågade inte säga ord i sitt försvar. Petrzhela åkte skridskor längs Kerzhakov och Arshavin och uppgav öppet att angriparnas tak är en universell tillbedjan i St Petersburg. Trevligt, men inte i storlek för deras uppblåsta FEM. Med ett sådant nollspel är det att räkna med paneuropeiska berömmelse idiocyens höjd. Efter att ha lyssnat till tränarens brännande tal satt fotbollsspelarna en stund dumt i fåtöljer och smälte allt som sades.

Ett par dagar senare ryckte Arshavin ut en Zenith-översättare i hotellkorridoren och bad honom hjälpa till med engelska. Naturligtvis var den plötsliga väckna passionen för Tolmachism bara en formalitet, ett tillfälle för tête-à-tête-kommunikation med en av Petrzhelas assistenter. Så här påminner Ivan själv om detta möte: ”… efter den vaktande konversationen följde frågor om huvudtränaren. Vem? Varifrån? Varför är det så coolt? Vad mer att vänta? Stämmer det att i Tjeckien bröt han pannan med en flaska till en spelare som vågade säga något över? ”Rädslorna för St. Petersburg-pojkarna hade en allvarlig grund, för vidare väntade de på turkiska helvete – fyra-timmars träningspass med många kilometer fysisk ansträngning. Efter att ha fått veta att den godmodig tjecken gjorde med spelarna var fansen glada: “De satte rosa kinden under baren.”